Cum devii cel mai bun viticultor

Cum devii cel mai bun viticultor

Oricare viticultor își dorește să obțină cel mai bun vin! Logic, să știi că bei un vin nemaipomenit este scopul oricui are o viță de vie. Indiferent că ești mic sau mare producător, că ai 2 sau 100 de hectare, că ai plantat 2 sau 10 soiuri de struguri, gândul că ai un vin foarte bun te umple de bucurie, te motivează să muncești mai mult, mai bine.

Așa au ajuns viticultorii la întrebarea perpetuă: care este cel mai bun vin? Și, de aici, apar alte întrebări: ce vin se bea mai mult, ce soiuri de struguri să plantez, cu ce vin pot avea succes? Ce struguri sunt mai rentabili și tot așa...

La întrebările de mai sus nu există un răspuns universal valabil, ba am putea spune că sunt chiar mai multe răspunsuri decât întrebări. Probabil că în acest fel se nasc tot felul de comparații, cea conform căreia un vin este ca femeia fiind chiar idioată, căci dacă-ți place să te desfeți cu un vin de 100 de ani nu același lucru s-ar putea spune despre o femeie cu această vârstă. În fine, e timpul să trecem la lucruri mai concrete.

vie si crama

Clasamente, clasamente

Conform studiilor de piață realizate în România de către CrameRomania și ReVino și publicate în Revista BusinessMagazin, românii preferă din ce în ce mai mult vinuri roșii seci. Apoi, din date statistice ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului, aflăm că vinurile roșii sunt favoritele în Spania Franța și Italia.

Spre deosebire de SUA, Australia sau Noua Zeelandă unde se preferă vinul alb. Iar deosebirile de loc și de cultură imprimă și ele preferințele pentru un anumit soi de vin. Prin urmare, nu există un lider incontestabil. Sau, conform unei zicale, cel mai bun vin este acela pe care-l bei, nu cel pe care l-ai băut.

Desigur, se fac clasamente, cel mai bun vin, cel mai scump, cel mai aromat, etc. De exemplu, revista-ghid Gault&Millau, a acordat premiul pentru cel mai bun vin românesc 2018 Vinului Smerenie, de la Crama Oprișor din Oltenia. Un vin roșu, sec. Însă, probabil, s-ar putea spune că alegerea unui vin sau al altuia este  o noțiune subiectivă. În fine... cineva trebuie să fie cel mai bun, iar clasamentele sunt până la urmă un set de reguli.

Struguri și vinuri... printre cele mai populare

Și revenim la dilemă: ce soiuri de struguri să plantăm, ce butași să cumpărăm? Înainte de a vă prezenta câteva dintre cele mai populare, mai cunoscute și mai apreciate soiuri de struguri, mai este cazul să vă reamintim că magazinul nostru online vă oferă cam tot ce este mai bun în lumea asta!? Iar dacă vreți o cantitate mai mare și vă nimeriți pe un anume stoc, vă facem și un preț nemaipomenit. Contactați-ne.

Soiuri pentru vinuri albe

  • Chardonnayeste unul dintre cele mai cunoscute vinuri, în întreaga lume. De origine franceză, mai exact din regiunea Burgundiei, soiul de struguri care produce acest vin este cultivat și în țara noastră, iar băutura este una elegantă, recomandată alături de preparatele din pește și fructe de mare.
  • Rieslingeste un vin aromat, fructat, care își are originea în Germania, însă la noi în țară este mai cunoscut Rieslingul Italian, un vin mai degrabă sec și sobru.
  • Sauvingnon Blancreprezintă un vin alb de origine franceză, obținut din strugurii cu același nume, aroma sa ușor fructată și ierboasă fiind proaspătă și plăcută. Poate fi sec sau dulce și este recomandat alături de carne albă, fructe de mare sau salate.
  • Pinot Griseste un vin alb sau rose ale cărui caracteristici diferă de la o regiune la alta, vinul din Alsacia (cu un buchet floral și o textură mai bogată) nefiind același cu cel produs în California (răcoritor și ușor condimentat).
  • Chenin Blanceste tot un vin franțuzesc alb, din regiunea istorică Valea Loarei. Are un nivel ridicat de aciditate, de aceea întâlnim sub această denumire vinuri dulci, potrivite pentru desert, dar și spumante.

Vinuri roșii

  • Syrah este un celebru vin roșu australian, cu un conținut ridicat de alcool, dar și de antioxidanți, produs însă și în alte țări, printre care Africa de Sud, Italia, Spania și Statele Unite, unde este cunoscut sub denumirea de Syrah.
  • Merloteste poate cel mai cunoscut vin roșu și unul dintre cele mai accesibile. Cu o culoare intensă, aromă ușor fructată și textură bogată, este la fel de potrivit alături de fripturi sau brânzeturi.
  • Pinot Noireste un vin franțuzesc sec asociat cu regiunea Burgundia, dar produs în multe alte țări, care se distinge prin aroma plăcută, îmbogățită cu fructe de pădure.
  • Jerezeste un vin spaniol foarte apreciat, la fel ca Malaga, ambele fiind produse în regiunea viticolă Andaluzia. Cunoscut și sub numele de Xeres sau Sherry, acesta face parte din categoria vinurilor speciale, fortifiate, și este adesea întâlnit printre vinurile de colecție.
  • Taurasieste unul dintre cele mai cunoscute vinuri din Italia – un vin dens, cu o aromă fructat-lemnoasă, obținut din strugurii Aglianico, cultivați în regiunea Campania, din sudul Italiei.

Leave a Reply